Westfeld: een verzorgd dorp

De eerste keer dat wij door Westfeld reden  verbaasde het ons hoe schoon en netjes het dorp eruit ziet. Niet alleen zien de huizen er verzorgd uit, ook de tuinen worden heel goed bijgehouden.  Wij krijgen dit ook heel vaak van de gasten terug  “wat is Westfeld schoon  en wat ziet alles er verzorgd uit”

Dat schone en nette gaat natuurlijk niet vanzelf. Iedere zaterdag zijn de meeste  Westfelders  aan het werk rondom het huis. Naast de werkzaamheden aan het pand zelf [schilderwerk] is men het gehele jaar bezig met werken in en om de tuin.

In de lente start het grasmaaiseizoen. Grasmaaien doen ze hier niet met een handgrasmaaier maar het liefst met een motormaaier waar je op kan zitten of een grasmaaier met benzinemotor. Het maaien gebeurt  iedere twee weken. Het  gras mag geen tijd hebben om te groeien. De graskantjes rondom de tuinen en de bomen worden gekort met de kantenmaaier op benzine.  Het gras wordt dan bij elkaar “geharkt” met de bladblazer. Het grasmaaiseizoen loopt door tot de herfst.

In de herfst vallen vanaf half september de eerste bladeren van de boom en voordat ze in de tuin liggen heeft men die bladeren al verzameld  met de bladblazer. Daarnaast begint men ook met  het snoeien / omzagen van bomen. Dit gebeurt allemaal met de motorkettingzaag. Eerst de boom om en daarna wordt deze in stukken gezaagd, uiteraard met de motorzaag. Alle kleine losse stukken / takken worden dan weer met de bladblazer bij elkaar “geharkt”.  Als men klaar is lijkt het net of er helemaal geen boom  heeft gestaan.  Alles keurig opgeruimd.

In de winter wordt de sneeuw direct verwijderd . De Westfelders maken hun eigen straatje bij de voordeur schoon, de stoep rondom het huis en zelf de straat voor het huis. Dit doet men met de sneeuwfrees of sneeuwsquat. Ligt er niet voldoende sneeuw voor de frees, dan pakt men de bladblazer. Als de sneeuw maar weg is rondom het huis.  Hoe anders in Nederland….maar daar sneeuwt het gelukkig niet vaak!  

Vanaf het begin dat wij hier wonen verbaas ik mij dat alle werkzaamheden, hoe klein ook, machinaal worden uitgevoerd. Vooral de bladblazer is een geliefd gereedschap bij klussen rondom het huis. De geluiden van de bladblazer, kettingzaag en sneeuwfrees “verstoren” de heerlijke rust die door de week én op zondag in het dorp heerst. Ik neem het op de koop toe. Het is gelukkig maar één keer in de week zaterdag en de nette uitstraling van het dorp gaat boven wat geluid(-soverlast). Tenslotte zijn we zelf ook aan het werk in en rondom het huis / tuin en natuurlijk met gereedschap dat geluid maakt.

 

Laatste Tweet